Langtidshævede boller

Denne her opskrift er fantastisk og er en af familiens absolutte favoritter… man skal ikke ælte dejen, der er næsten ingen gær i, man kan variere den et utal af gange med forskellige meltyper, kerner og grøntsager, den skal hæve i køleskabet og kan holde i 4-5 dage, så man kan få friskbagte boller HVER morgen.

 

Langtidshævede boller – 20-25 stk

1 liter vand
2 dl surmælk (Yoghurt naturel, tykmælk eller A38)
10 g gær
900 g hvedemel
300-400 g andet (Spelt, Havregryn, rugmel, groft mel)
7 spsk olivenolie
3 tsk salt
1 tsk sukker/honning

Dejen kan røres sammen med en håndmixer, men ofte bruger jeg bare en grydeske, og det bliver også helt fint. Dejen skal være tykt flydende, ikke fast som en klump. Den skal flyde ud, når man holder op med at røre/mixe.

 

Den hæver i en skål med film over i køleskabet natten over – eller tilsvarende tid.

 

Tag to spiseskeer, dyp dem i vand ml. hver bolle og “klat” dejen ud på bagepladen. Så bliver de rustikke i formen. Kunsten er at røre så lidt ved dejen som muligt for at bevare luftboblerne i dejen. Og så skal de først “formes” umiddelbart inden de kommer i den brandvarme ovn.

 

Bollerne bages ved 230C i 15-20 min, så de får en hård skorpe.

 

Bagetiden afhænger bl.a. af ovnens temperatur og bollernes størrelse, så hold øje med dem. De er færdige, når de begynder at tage farve. Hvis man er i tvivl, kan man prøve at banke lidt på bunden. Når den er færdig, lyder det hult.
 
Det kan godt være lidt vanskeligt at vide, hvornår der ikke skal mere mel i, og man vil tit være tilbøjelig til at hælde for meget mel i. Det er vigtigt at huske på, at dejen bliver mere fast, når den hæver, fordi melet og kernerne suger noget af væden. Så hvis du bruger mange kerner, skal du nok holde noget af melet tilbage. Det, at dejen er kold, gør den også nemmere at arbejde med.
 
Tip: Riv et æble og bland i dejen, og bollerne holder sig friske længere tid.

 

Comments are closed.