Æblesmør – en ny klassiker i mit køkken!

Æblesmør kan bruges som smørepålæg på et stykke brød ligesom almindelig marmelade og det ville formentlig også smage fortrinligt i pandekager. Krydderierne kanel og nelliker giver æblesmørret en lidt jule- og dessert-agtig smag. Man kunne sikkert også tilsætte vanilje i stedet for og få en lidt lettere smag.

1 kg skrællede æbler i tern
150g brun farin
75 g rørsukker
1 tsk kanel
4-5 hele nelliker (eller tilsvarende mængde stødt nelliker)
saft af ½ citron
3 dl vand

Æblerne skrælles, skæres i mindre stykker og blandes med resten af ingredienserne i en gryde. Hold evt. lidt af sukkeret tilbage og smag det til til sidst. Det kan være meget forskelligt, hvor sødt man foretrækker sit æblesmør, og det afhænger både af æblesorten, modenheden og selvfølgelig smag og behag.

Lad æblerne koge ved svag varme i en halv til en hel time og pas på, at det ikke koger over. Når æblerne er godt udkogte, fiskes de hele nelliker op igen. De kan godt være svære at finde, så det er en god idé at huske på, hvor mange der blev tilsat. Herefter hældes det hele i en blender eller en foodprocessor og blendes glat. Hæld æblesmørret tilbage i gryden og smag det til med sukker, så det passer til din søde tand. Giv det til sidst et opkog, så holder det længere, og hæld det på skoldede glas.

Comments are closed.